кадри Община Варна, Фейсбук/Благомир Коцев автор Веселин ЗлатковПроектът за нова библиотека, който

...
кадри Община Варна, Фейсбук/Благомир Коцев автор Веселин ЗлатковПроектът за нова библиотека, който
Коментари Харесай

Кметът Коцев реши съдбата на библиотеката във Варна с „референдум“ във Фейсбук

кадри Община Варна, Фейсбук/Благомир Коцев 

автор Веселин Златков

Проектът за нова библиотека, който е може би най-амбициозният за Варна, е пред неуспех. Той се появи след един от най-мащабните интернационалните архитектурни състезания, провеждани в България. През 2015-а година, при голям интерес от целия свят, бе определен холандски план за постройка на мястото на паркинга и градинката до община Варна.Тя няма да е просто библиотека, а актуален културен център, на който да завиждат доста европейски градове.

Тогавашният кмет Иван Портних и екипа му обаче по този начин и не откриха нужните 50-60 милиона за строителството, обръщайки по-сериозно внимание на други провали, като „ сухото “ пристанище „ Карантината “ и така нататък

В момента новият кмет Благомир Коцев и неговият екип са сложени пред огромен проблем – идно приключване на разрешението за градеж, след което всичко би трябвало да почне отначало. И, несъмнено, все по този начин липса на средства. Макар че Коцев и екипа му публично настояват, че желаят да строят нова варненска библиотека, по всичко проличава, че „ нямат предпочитание “, както гласи една към този момент остаряла смешка.

С явна цел да не бъде запомнен като кметът, който е провалил новата прелестна библиотека, Коцев и екипът му стартират тезата, че планът има съперници. Основният аргумент е, че за част от варненци мястото не е уместно.

Важно е да се подчертае, че против плана за нова библиотека до общината не е имало митинги, подписки, петиции, тъжби или други форми на неодобрение през годините, в които за всички е ясно къде ще се строи новата културна съкровищница на Варна. Сам по себе си този факт е непонятен за морския град, където постоянно има жители, които да нападат и най-хубавите решения, най-много поради персоналния си интерес. Съпротива против новата библиотека обаче нямаше – най-малко до момента.

В  понеделник кметът Благомир Коцев обаче самичък провокира появяването на такава, като на персоналния си профил в обществената мрежа Facebook той провокира варненци да решат ориста на библиотеката. Почти като при референдум, той сложи въпроса „ или - или “ за най-амбициозния план на града. Неофициалното допитване – което даже не е от името на общината, а от това на Коцев като „ жител “ – незабавно събра много отзиви срещу градежа на библиотеката.

Доводите са главно от вида „ стига бетон “, „ спасете дърветата “, „ за какво библиотеката да е на пъпа на Варна “, „ има и други места, където може да е “ и други в същия смисъл - хубаво е да я има, единствено не там. И въпреки настояванията планът да бъде избавен и Варна да получи библиотеката, която дава отговор на самочувствието ѝ на академични център и европейски град, вредата е нанесена.

Излишно е да споделяме, че дебатът във Facebook, стартират от Благомир Коцев, няма никаква действителна стойност и тежест. Нещо повече, община Варна декларира еднопосочно, че ще търси финансиране за новата постройка от страната. Въпросът „ за “ или „ срещу “ новата библиотека до общината сега не се слага нито на същински референдум, нито на разискване в Общинския съвет, нито на публично разискване. С слагането му персонално от кмета Коцев в обществената мрежа обаче се намира търсеното и по този начин належащо опрощение, че планът е „ противоречив “. А това значително предопределя бъдещето му.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР